Wie is… de Gewone Burger? (uitleg)

Posted on Posted in spel informatie

De rol van Gewone Burger lijkt een wat saaie rol te zijn. Maar dat is maar schijn. Als je je spel slim speelt, kun je als burger beslist een rol van betekenis spelen…!

Hoe werkt deze rol?

Ben je één van de Gewone Burgers, dan lijkt dat een rol waarbij je niet veel kan doen. Maar daarin kan je je vergissen! Goed, je wordt ‘s nachts niet wakker voor een speciale handeling. Maar dat betekent óók dat je tijdens de nacht ongestoord je oren kan open zetten om te luisteren of je medespelers hoort bewegen tijdens deze spelfase: dat is altijd verdacht, en (overdag) het onderzoeken meer dan waard…!

En dan zijn er nog de ‘dagen’ in het spel: ook daar kan je volop bijdragen aan het spel. Bijvoorbeeld door het stellen van scherpe vragen aan medespelers, het uitspreken van beschuldigingen (en kijken hoe spelers daarop reageren), en meer. Ben je een mede-burger op het spoor gekomen die (waarschijnlijk) een bijzondere rol heeft, dan kan je ook – heel nobel & ook tactisch – je opofferen voor die speler. Bijvoorbeeld door je zo verdacht te maken dat men jou ophangt i.p.v. die mede-burger. Zorg je er zo uiteindelijk voor dat de groep van de burgers wint (bijvoorbeeld omdat je De Helderziende van de strop redt), dan heb je daar toch mooi jouw deel aan bijgedragen.

Tips voor de (beginnende) Gewone Burger

 • Luister goed naar wat anderen zeggen!

  Dit is één van de belangrijkste aspecten van het spel, maar ook iets wat het snelst onderschat/vergeten wordt. Maar al te vaak geven spelers – onbewust – informatie weg die ze alleen maar kunnen weten wanneer ze een bepaalde rol hebben!

 • Van de nacht-slachtoffers kan ‘t meest geleerd worden

  Van wie er in de nacht gedood wordt, kan je heel veel leren. Wie er overdag opgehangen wordt, kan namelijk nog redelijk willekeurig zijn, maar de doden in de nacht zijn meestal met duidelijke bedoelingen en redenen. Doe daar je voordeel mee!

 • Met stemmen zegt men meer dan je denkt

  Let bij het uitbrengen van de (dag) stemmen goed op, wie er op wie stemt. Zo zullen Weerwolven meestal niet op elkaar stemmen.
  En als bijv. een speler A speler B al 2 keer achter elkaar aangewezen heeft, en speler A wordt ‘s nachts gedood, dan zou dat wel eens kunnen duiden op een actie van de Weerwolven (resp. speler B) om iemand stil te houden die op de goede weg zat!

 • Maak de laatste opmerking

  Zorg dat je, net voordat de dagfase afloopt, nog een goede opmerking maakt. Bijvoorbeeld Ik denk dat we X moeten gaan ophangen… of Ik denk niet dat we de verdenking bij die of die moeten zoeken…. De kans is groot dat spelers dit (onbewust) meenemen bij het uitbrengen van hun stemmen, en je volgen in je ‘voorstel’. Maar let op: als de groep dit truukje (her)kent, werkt het alweer snel tegen je 🙂

 • Kijk tijdens de dag-fase goed naar elkaar

  Let ook goed op hoe spelers zich overdag gedragen. Speelt een speler ineens anders (rustiger, of juist aanweziger) dan vorige rondes? Dan zou die speler zomaar een andere/bijzondere rol kunnen hebben!