Wie is… De Weerwolf? (uitleg)

Posted on Posted in spel informatie

Zonder De Weerwolf zou Wie is de Weerwolf? knap saai zijn. Wat houdt (het spelen van) dit karakter in? Wat doe je tijdens het spel? En wat zijn handige tips voor Weerwolf-spelers?

Hoe werkt deze rol?

Heb je bij de start van het spel een kaart gekregen met daarop De Weerwolf? Gefeliciteerd, je hebt nu een vrijbrief om je medespelers één-voor-één te gaan oppeuzelen! En daarbij sta je er niet alleen voor, want er zitten altijd meerdere Weerwolven in het spel.

Het opeten van medespelers doe je tijdens de nachten van het spel. Wie je daarbij als slachtoffer kiest (aanwijst), kan door veel factoren bepaald worden. Misschien kies je het liefst de (in jouw ogen) sterkste speler, of de meest spraakzame, of… je baas? Wie je ook kiest, je gaat net zolang door met burgers het spel uitwerken, totdat jij en je mede-Weerwolven in aantal met net zoveel (of meer) zijn als het aantal nog levende ‘burger’-spelers. Wordt die situatie bereikt, dan mag je openlijk de nog levende burgers verslinden. En winnen de Weerwolven het spel!

Tips voor (beginnende) Weerwolven

 • Take One For The Team

  Je wint als Weerwolven het spel altijd als groep, ongeacht of jij (als wolf) op het einde wel/niet dood bent. Het kan dus (soms) aantrekkelijk zijn om jezelf als wolf op te offeren, zodat daarmee andere wolven minder verdacht worden. De burgers hebben vaak maar zoveel kansen om goed te raden voor ze verloren hebben: als je met jouw opoffering daar 1 of meer keren vanaf kunt snoepen, wint uiteindelijk de Weerwolvengroep!

 • Verdeel en heers

  Wanneer overdag twee burgers elkaar over en weer beschuldigen van Weerwolf zijn, kan je ervoor kiezen om 1 van die 2 ‘s nachts te doden. De kans is groot dat de ander daardoor als wolf gezien wordt, en het spel uitgewerkt wordt!

 • Claim een andere rol

  Claim, wanneer de kans groot is geworden dat je overdag uitgeschakeld gaat worden, een andere rol, bijv. die van Helderziende (tenminste: als die nog niet geclaimd is). Wijs nu een gewone speler aan als Weerwolf. De kans is groot dat degene die je aanwijst, ook opgehangen wordt. Verdenkt men daarna jou – omdat dit een burger bleek te zijn – als Weerwolf, dan heb je in ieder geval een extra burger meegenomen in je val;

 • Ben niet té gretig

  Spring, wanneer de stemmen overdag voor de burgers de verkeerde richting opgaan, daar als Weerwolven niet massaal bovenop. Hoe fijn het ook is om dit als wolf te zien gebeuren: dat valt al snel op! En als je later als wolf wordt ontmaskerd, wordt het voor de burgers een stuk makkelijker om uit te vogelen wie er dan nog meer weerwolf zijn;